21/5/12

ο Νίτσε για την αγάπη και τον έρωτα...

Η αγάπη για έναν είναι βαρβαρότητα γιατί ασκείται εις βάρος όλων των άλλων. Το ίδιο ισχύει και για την αγάπη προς το Θεό.

(ανάμεσα στα δύο φύλα) Δίψα για κατοχή, η γνησιότερη έκφραση του εγωισμού.

(μητρική) Τα θηλυκά ικανοποιούν με τα παιδιά τους την επιθυμία τους να κυριαρχούν, βρίσκουν σ'αυτά μια ιδιοκτησία, μια απασχόληση, βρίσκουν κάτι το οποίο κατανοούν απόλυτα, κάτι με το οποίο μπορούν να φλυαρήσουν : όλα αυτά μαζί είναι η μητρική αγάπη, που μπορεί να συγκριθεί με την αγάπη του καλλιτέχνη για το έργο του.

Μια ψυχή που ξέρει πως την αγαπούν, αλλά δεν αγαπάει η ίδια προδίδει το βάθος της. Φέρνει στην επιφάνεια τη λάσπη.

Η πιο σεμνή φράση που άκουσα ποτέ : "Στην αληθινή αγάπη η ψυχή είναι εκείνη που περιβάλλει το σώμα".

Η αγάπη διελαύνεται από τη μυστική ενόρμηση να βλέπει στον άλλον όσο το δυνατόν περισσότερη ομορφιά, ή να τον ανυψώνει όσο το δυνατόν περισσότερο : η αυταπάτη εδώ είναι γι'αυτήν χαρά και πλεονέκτημα.

Ποτέ δεν βεβήλωσα το άγιο όνομα της αγάπης.Ο έρωτας είναι, όσον αφορά τα μέσα του, πόλεμος, κατά βάθος είναι το θανάσιμο μίσος μεταξύ των δύο φύλων.

Ο έρωτας φέρνει στο φως τις υψηλές και τις κρυφές ιδιότητες του ερωτευμένου -ό,τι είναι σπάνιο και εξαιρετικό γι'αυτόν, γι'αυτό και μπορεί εύκολα να μας ξεγελάσει ως προς το τι σημαίνει γι'αυτόν η κανονικότητα.

Ο χριστιανισμός έδωσε στον έρωτα να πιει δηλητήριο -δεν πέθανε απ'αυτό βέβαια, αλλά εκφυλίστηκε σε βίτσιο.

Οι γάμοι που συνάπτονται χάρη στον έρωτα (οι αποκαλούμενοι ερωτικά ταιριαστοί) ξαστοχούν στον πατέρα τους και έχουν ανάγκη τη μητέρα τους.

(Remedium amoris) Η γιατρειά του έρωτα εξακολουθεί ακόμη να είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις εκείνο το παλιό δραστικό φάρμακο : η ανταπόδοση του έρωτα.5 σχόλια:

 1. Πρέπει να ήμουν στην ηλικία σου που έπεσα με μανία και διάβασα τα περισσότερα βιβλία του Νίτσε. Είναι ελπιδοφόρο που τον αναφέρεις. Μας λείπει η φιλοσοφική σκέψη. Βλέπεις, οι συζητήσεις του κόσμου έγιναν(ήταν πάντα;) μονοθεματικές(γύρω από το χρήμα).
  Σε χαιρετώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα εύσημα της ανακάλυψης των βιβλίων του πάνε στον καθηγητή της φιλοσοφίας μου και στην καθηγήτρια των γερμανικών.
   Ελπίζω να μην ήταν πάντα. Κάποτε είχαμε χρόνο και για τα ουσιώδη, κάπου στην πορεία τα παραμελήσαμε και τα ξεχάσαμε...
   Καλό απόγευμα! :)

   Διαγραφή
 2. Πολυ ομορφη αναρτηση
  Πολυ δυνατο το playlist

  ΑπάντησηΔιαγραφή

χμμ...